POP-gesprek

Op je werk wil je natuurlijk het beste uit jezelf halen, en het voeren van een POP-gesprek is daar het ideale startpunt voor. Tijdens dit gesprek babbel je met je werkgever over jouw ontwikkeling. Maar let op, daar komt meer bij kijken dan je denkt. Gelukkig weet je na het lezen van dit artikel alles over POP-gesprekken, van de betekenis tot de voorbereiding. En eh, poppen er aantal vragen op in je hoofd? Wie weet vind je de antwoorden dan terug in de FAQ’s.

Wat is een POP-gesprek?

Enfin, je wilt natuurlijk eerst weten wat zo’n POP-gesprek precies is. Een POP-gesprek wordt ook wel een loopbaangesprek of ontwikkel(ings)gesprek genoemd. Tijdens dit gesprek zet je samen je werkgever je doelen en ambities op papier. Dit doe je aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Goed om te weten: tijdens een POP-gesprek draait het om doelen op lange termijn, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Voor doelen als ‘Ik wil mij niet meer verslapen voor mijn werkdag’ kun je dus beter gewoon eerder je bed in duiken.

POP-gesprek vs. functioneringsgesprek

Dat een POP-gesprek veel overeenkomsten heeft met een functioneringsgesprek is geen nieuws. Beide gesprekken gaan immers om jouw ontwikkeling. Toch zijn de twee net even anders. Tijdens een POP-gesprek gaat het om jezelf en je carrière te ontplooien. Een functioneringsgesprek is anders. In dit gesprek bespreek je namelijk (je raadt het al) jouw functioneren. Je richt je hierbij ook op je eerdere prestaties en bespreekt samen met je werkgever hoe je in de komende periode gaat werken aan nieuwe doelen.

Een ontwikkelingsgesprek voorbereiden als medewerker

Je POP-gesprek voorbereiden, is dat eigenlijk wel nodig? Jazeker, op die manier kun je je toekomstplannen gelijk op tafel leggen bij je werkgever. En eh, dan hebben we het niet over het kopen van een grote auto of een gezinsuitbreiding. Duik in de onderstaande stappen en je weet in no time hoe je jouw loopbaangesprek wél kunt voorbereiden:

  • Stap 1: reflecteer op je oude doelen. Kijk terug op je laatste POP-gesprek of functioneringsgesprek. Welke doelen heb je nog niet behaald en waarom heb je ze nog niet behaald?
  • Stap 2: verzamel feedback. Vraag om feedback van collega's en je leidinggevende over je prestaties en gedrag. Met het inzetten van 360 graden feedback krijg je bijvoorbeeld al een beter beeld van je ontwikkelpunten.
  • Stap 3: stel nieuwe doelen. Schrijf op wat je wilt bereiken op korte en lange termijn in je carrière. Maak deze doelen Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden (SMART).
  • Stap 4: onderzoek ontwikkelingsmogelijkheden. Kijk naar trainingen, cursussen, workshops of andere ontwikkelingsmogelijkheden die jouw skills kunnen upgraden.

POP-gesprek: 4 tips

Woohoo, het is tijd voor je POP-gesprek. Om ervoor te zorgen dat je alles uit je gesprek haalt, hebben we hieronder een paar POP-gesprek tips voor je klaarstaan. Komen ze:

Tip 1. Wees open en eerlijk

Wees open en eerlijk tijdens het gesprek, zowel over je prestaties als over uitdagingen of ontwikkelingsbehoeften. Hierdoor is het makkelijker voor je werkgever om je tips en tops mee te geven die je helpen bij het opstellen van jouw POP.

Tip 2. Stel vragen

Aarzel niet om tijdens je ontwikkelgesprek vragen te stellen aan je leidinggevende over je prestaties, verwachtingen en ontwikkelingsmogelijkheden. Voorbeeldje nodig? We got you:

  1. ‘Zijn er trainingen of interne opleidingen waar ik gebruik van kan maken om nog beter te worden in mijn werk?’
  2. ‘Hoe kunnen we samen meten of ik goed bezig ben met het behalen van mijn doelen?’
  3. ‘Hoe kunnen we in contact blijven over mijn ontwikkeling?’

Tip 3. Betrek het bedrijf

Dat je jezelf wilt ontwikkelen is leuk, maar jouw werkgever moet er ook iets aan hebben. Vertel je werkgever daarom tijdens het POP-gesprek hoe jouw doelen bijdragen aan jouw werkzaamheden, het team of zelfs het hele bedrijf.

Tip 4. Maak afspraken

Zorg ervoor dat je concrete afspraken maakt over je ontwikkelingsdoelen, actiepunten en follow-up. Denk aan het plannen van trainingen, het bijwonen van workshops of regelmatige check-ins om je voortgang te bespreken.

Key takeaways

  • Tijdens een POP-gesprek bespreek je met je werkgever jouw doelen en ambities. Deze punten verwerk je vervolgens als leerdoelen in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
  • Een POP-gesprek voorbereiden doe je door te reflecteren op je oude doelen en feedback te verzamelen van collega’s.
  • Wees tijdens je POP-gesprek eerlijk over uitdagingen en ontwikkelingsbehoeften, en wees niet bang om vragen te stellen aan je werkgever.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een POP-gesprek?

  • Tijdens een POP-gesprek bespreek je jouw leerdoelen, vaak voor de lange termijn. Good to know: een ontwikkelgesprek of loopbaangesprek hebben dezelfde betekenis. De leerdoelen die je stelt leg je uiteindelijk vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

  • Wat is het doel van een POP-gesprek?

  • Het doel van een POP- of ontwikkelgesprek is om met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) jouw toekomstplannen vast te leggen. Met dit plan breng je duidelijk in kaart hoe je je wilt ontwikkelen en hoe dat verloopt.

  • Wat zijn de beste loopbaangesprek tips?

  • Keep calm and… durf vragen te stellen, plan gelijk een follow-up gesprek met je werkgever en houd regelmatig je voortgang bij.